Een historische parel in de Franse Cevennen

In de groene heuvels van de Franse Cevennen ligt een voormalige magnanerie uit 1660. Deze zijderupsenkwekerij – compleet met kastanje-droogruimte (clède) – ademt de rijke geschiedenis van de regio, en werd getransformeerd tot een tijdloze B&B die authenticiteit ademt.

Wie denkt aan de Franse Cevennen, denkt aan een ruwe en ongerepte natuur. Precies dat landschap vormde het decor voor de transformatie van een eeuwenoude voormalige zijderupsenkwekerij tot een luxueus vakantieverblijf.

Al bij het binnenkomen trekt de poort van Cortenstaal de aandacht. Zelf ontworpen en vervaardigd door lokale staalbewerkers.

De eetruimte nodigt uit om lang in te vertoeven, de keuken met tadelakt en kastdeuren in gerecupereerd hout van wagonplanken straalt een aardse charme uit die mooi harmonieert met de verweerde stalen ramen van de eetruimte en de robuuste eettafel. De meterdikke muren in schiste werden afgewerkt met leempleister die hun grillige vormen mooi volgt. En de zeventig handgemaakte lampjes en kroonluchters brengen ’s avonds een betoverende sfeer in de veranda.

Elke slaapkamer kreeg een eigen identiteit. Zo pronkt de ene kamer met een muur van zwarte tadelakt, terwijl in een andere het bladkoper aan de wand voor een verrassend effect zorgt. De vloeren variëren van schiste-leisteen tot levendig terracotta.

Elk bed werd op maat gemaakt, de  gerecyclede lampjes en armaturen ontwierpen we zelf. Alle kamers werden afgewerkt met authentieke technieken zoals kalk- en henneppleister en krijt- of kalkverf, en de radiatoren zijn ingenieus weggewerkt onder de ramen. Aandacht voor detail en authenticiteit, dat is de rode draad doorheen heel dit project. Van Zangra-lampen tot verftechnieken met zelfgemaakte kalk- en krijtverf, van koperen wasbakken tot een Boretti-fornuis dat past bij de Marokkaanse zellige-tegels – alles klopt tot in de puntjes. Zelfs de keukenhanddoeken zijn afgestemd op de kleur van de tegels. En ook in het poolhouse maken de details – zoals de mooie spiegels, die buiten naar binnenbrengen – het verschil.

Het privé-woongedeelte van de B&B is in dezelfde stijl ingericht. Waar mogelijk bleven authentieke elementenbehouden, of werden ze aangevuld met nieuwe(re) materialen in dezelfde stijl. Zo zijn de tegels in de badkamer niet authentiek, maar passen ze door hun uitstraling mooi in het geheel. 
In de slaapkamer staat hergebruik centraal: zowel de bedstijlen als de grote kast zijn gemaakt van gebruikte materialen. Het resultaat: een unieke mix van oud en nieuw, die van dit privéwoohuis een sfeervolle en karakteristieke thuis maakt.